Management de proiect in model freemium

| | bookmark | email

Nu trebuie neaparat sa fii un manager de proiect ca sa ajungi sa ai nevoie de o aplicatie de management. Acum citiva ani, atunci cind abordarea de tip waterfall era din ce in ce mai criticata, 37Signals a lansat Basecamp, o aplicatie de management de proiect si colaborare online care le-a adus atit succesul cit si ceva faima.

Planzone.com Dupa aceea multi altii au lansat produse similare care introduc noi seturi de functionalitati. O astfel de aplicatie este si Planzone.com, care ofera servicii pentru managementul de proiect, dar si liste de sarcini, wiki-uri, forum-uri si alte astfel de aplicatii devenite obisnuite in companii.

Deci pina acum nimic nou, nu? Intr-adevar, aplicatiile gen Basecamp sau Planzone nu mai atrag atentia asupra lor doar prin functionalitatea oferita. Probabil ca nu va trece mult pina cind vor aparea solutii de management de proiect, care nu doar pentru a spori numarul aplicatiilor de video online, vor incorpora si continut video si astfel vor oferi posibilitatea sa-ti urmaresti colegii in pauza.

Totusi exista un un element comun al acestor aplicatii, acesta fiind si motivul acestui articol: modelul de business. Termenul folosit pentru a caracteriza modelul acestor aplicatii este FREEMIUM si a fost lansat de Fred Wilson unde in 2006.

In mare modelul freemium propune urmatoarea abordare: ofera serviciul tau gratuit, aduna citi mai multi clienti si apoi ofera servicii speciale contracost. Pentru a monetiza oferta free poti folosi reclama, dar ca intotdeauna nu este cel mai indicat model, fiind de preferat sa te concentrezi pe serviciile speciale.

Pina la acest moment am gasit citeva servicii de acest gen aparute in Romania: de exemplu jobber.ro. Cred insa ca aceasta piata este abia in formare si mult mai multe idei vor putea fi puse in practica urmind modelul freemium.


Ma intreb care ar fi traducerea termenului freemium in Romana. Gratuit pe bani?

Profile de companii

Profile de companii
  • 37Signals 37signals develops simple web-based software products with individuals and small businesses in mind. Their main products include Ruby on Rails, project management and collaboration tools, simple CRM, group chat and calendars.