20 mil. Articole din Arhiva The Times Disponibile Online

| | bookmark | email

Daca ti-ai dorit sa citesti vreodata articolele originale despre Revolutia Franceza, batalia de la Waterloo sau alte evenimente istorice fara a fi nevoit sa rasfoiesti intr-o arhiva prafuita plina de hirtii acum poti face asta accesind arhiva The Times.

Ziarul The Times a facut disponibila online arhiva sa de peste 200 de ani de ziare, arhiva care contine peste 20 de milioane de articole. Din cite stiu eu acesta nu este primul efort de acest gen, dar tinind cont de traditia ziarului britanic si de istoria lui cred ca aceasta arhiva este una dintre cele mai interesante. Nu am reusit sa aflu prea multe despre ce solutii tehnice au fost utilizate, dar alte astfel de initiative au apelat la serviciile de cloud computing oferite de Amazon.

Desi scanate, cautarile in arhiva functioneaza foarte bine. Ca sa nu mai spun ca pentru moment accesul este complet gratuit.

Arhiva poate fi accesata la Times Online.

Trebuie sa marturisesc ca nu as fi tentat sa vad arhivele ziarelor romanesti pentru perioada 1950-1989, dar ma gindesc ca o astfel de solutie ar putea fi extrem de interesanta pentru biblioteci. Riscurile si costurile asociate cu pastrarea arhivelor sunt extrem de mari si atunci o solutie digitala nu numai ca ar oferi publicului acces la lucrari unicat, dar ar reduce riscurile pierderii unor astfel de lucrari.