Internetul, SUA si Restul Lumii

| | bookmark | email | 6 comentarii

Desi nu aveam date exacte stiam ca tarile din Asia detin cele mai bune retele. Acum citeam o statistica in care Japonia si Coreea se afla pe primele locuri cu viteze medii de 60 Mb/s si respectiv 45 Mb/s. SUA nu se afla nici macar in primele 10 din acest clasament, avind o viteza media de aprox. 5Mb/s si fiind devansata de tari ca Polonia, Belgia, Portugalia.

globe.jpeg Si pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate pentru americani, de curind au fost publicate date care arata ca in China desi penetrarea internetului este de doar aprox.20% are deja 253mil de utilizatori de internet, devansind astfel SUA care are doar 223.1mil.

Ce importanta au aceste date? Cred ca sunt multe lucruri care se pot deduce din aceste statistici. Lasind la o parte problemele legislative si diferentele culturale (care atunci cind vorbim de pietele asiatice nu sunt totusi deloc de neglijat), cred ca multe companii care pina acum doar se gindeau la piata asiatica vor face eforturi si mai mari de a se lansa pe acele piete. Aceste eforturi vor crea costuri suplimentare importante companiilor, care vor avea de concurat si cu jucatorii locali deja stabiliti si cu o intelegere a pietei mai buna, si vor putea duce de exemplu la o scadere a investitiilor in cercetare si dezvoltare sau la o mai mica targetare a pietelor existente. In aceleasi timp, companiile din domeniul comunicatiilor vor trebui sa ia decizia de a face investitii majore in infrastructura din SUA. Si cine stie daca nu vor fi obligate sa apeleze la resurse si know-how tot de pe piata asiatica.

Daca adaugam la piata internetului si piata telefoniei mobile, lucrurile stau si mai rau atit pentru SUA cit si pentru Europa. Sunt curios -- si putin 'speriat' -- ce ne vor aduce urmatorii ani.



Update 1: Marius ma intreaba in comentariu de ce 'speriat'. Am lucrat multi ani pe piata asiatica si chiar si acum sunt prezenta acolo: InfoQ China si InfoQ Japonia. Dupa toti acesti ani diferenta culturala ma 'sperie' inca.


Update 2: Conform unui articol linkat de Florin Grozea, Romania ar fi pe locul 5 in clasamentul vitezei pe internet. Sunt mici diferente intre clasementul pe care l-am citit eu si cel din articolul de mai sus, dar nici una nu pare radicala, astfel incit tind sa cred ca ne putem clasa in primele 10.