OpenID si Microsoft

| | bookmark | email

Acum citeva zile, citiva dintre mai marii internetului s-au intilnit la un workshop pentru a discuta despre uzabilitatea OpenID, ca urmare a unor rapoarte create de Yahoo! si Google.

openid.jpeg Desi nu a participat la acest workshop, Microsoft a anuntat ca devine un OpenID provider. Cu alte cuvinte, asta inseamna ca in curind un utilizator cu un ID in Windows Live va putea sa se logheze pe alte site-uri folosing aceasta informatie.

Blogosfera a punctat acest moment ca unul foarte important pentru initiativa OpenID. Partial sunt de acord cu acest lucru. Din pacate insa, acest pas nu este chiar un pas urias inainte, deorece pentru a declara succesul OpenID ar trebui sa avem cit mai multe servicii acceptind autentificarea cu ajutorul OpenID si nu cit mai multe servicii care sunt provideri de OpenID. O explicatie mai putin tehnica ar fi: un OpenID provider este un serviciu care permite reutilizarea informatiei din acel sistem pentru autentificarea in alte sisteme, pe cind un serviciu acceptind OpenID este un serviciu care accepta ca utilizatorul sa foloseasca informatiile existente in servicii externe pentru a se autentifica. Pentru open web, web-ul programabil (programmableweb) si utilizatorii finali sistemele acceptind OpenID sunt mult mai importante decit providerii de OpenID.

Update: La numai citeva zile a venit si anuntul de la Google.