Prezentari despre Microsoft Azure

| | bookmark | email

Update: Am publicat un articol mai detaliat despre Azure: Totul despre Microsoft Azure.


Dupa ce intr-un post trecut vorbeam despre cloud-computing made by Microsoft, am mai gasit citeva prezentari video cu mai multe detalii.

Manuvir Das (Director in the Windows Azure):

A 2-a prezentare este de la un partner Microsoft, care a testat platforma Azure:

In cazul in care aveti si alte resurse despre Azure si vreti sa le share, aceste sunt binevenite.

Update: Citeam pe un blog citeva remarci despre Azure:

  • Va fi free pentru inceput, dar apoi “va avea un pret competitiv pe piata” zice webware. Adica azi cand (aproape) totul pe web este free, Microsoft se gandeste la un pret competitiv
  • Codul va fi tinut pe serverele Microsoft. Ce inseamna asta ? Pai daca se supara iti taie accesul si isi insuseste sursa la care ai muncit tu … c-asa-i in tenis ! Gasesc ei motive, la urma urmei au o tona de avocati. Citeste EULA.

Nu sunt deloc de acord cu remarcile de mai sus (parerea mea este ca sunt un fel de nod in papura). Hostarea si serviciile aferente costa, la fel ca si banda. Iar faptul ca aplicatia este gazduita pe server... ei bine aici chiar nu stiu care ar putea fi problema. Un server la Microsoft va fi la fel, daca nu chiar mult mai, sigur ca un server la un ISP-ist oarecare. Problemele cloud-computing sunt de obicei legate de SLA (service level agreement), de totalitatea serviciilor oferite in jurul infrastructurii, de usurinta dezvoltarii/utilizarii si mai ales de limitarile impuse de model (asa numitul locked-in).