okidoki: frinturi de idei

| | bookmark | email

Daca nu vrei sa te bati cu Google mai bine nu te bagi

Daca vrei sa creezi un search engine si telul tau nu este sa bati Google mai bine nu incepi proiectul. Pentru a creea un search engine iti trebuie oameni 'nebuni', atit de 'nebuni' incit ei cred ca pot sa faca ceva mai bun. Acesti oameni cred si vor sa 'bata' Google si nu le vei putea spune ca telul lor este sa ia 1% din piata Google.

Unde se vrea okidoki

Lasind la o parte declaratiile 'oficiale', m-am intrebat care sunt target-urile reale ale proiectului. Nu am date despre cotele pe piata de cautare din Romania, dar banuiesc ca Google (com si ro) domina absolut detasat (as aprecia daca cineva are date mai clare). Si atunci ma gindesc ca pentru okidoki orice procent semnificativ (de exemplu 5%) din aceasta piata reprezinta succesul proiectului. In orice caz, asta e doar o speculatie personala.

Sirbu este un vizionar

Din cite povestesste Orlando, proiectul a fost initiativa lui Adrian Sirbu, pe care unii l-au numit vizionar. Nu, nu este vorba de nici o viziune. Google a dovedit un model. Clar. Simplu. Functional. Nu-ti trebuie nici un fel de viziune ca sa vezi asta.

De ce nu o fac altii?

Lipsa de resurse. Nu neaparat materiale, dar mai ales umane. Sunt putini 'nebuni' pe lumea asta care cred ca pot sa realizeze ceva pe search si mult mai putini cei care stiu sa o faca.

Ce poti sa-ti doresti mai mult?

Am citit foarte multe comentarii despre okidoki, mergind de la cit de prosteasca e ideea pina la cit de geniala este. Ceea ce vad eu este un proiect extrem de interesant care are posibilitatea de a fi considerat un succes aproape in orice conditii. Sa explic putin aceasta ultima parte (vezi si Unde se vrea okidoki):

  • okidoki poate fi considerat un succes daca poate proba modelul Google ca fiind functional pe piata din Romania
  • okidoki poate fi declarat un succes daca atinge o cota de piata semnificativa (asta poate insemna si 10% dar si 3%)
  • okidoki poate fi considerat un succes daca motorul de cautare poate fi reutilizat pe alte site-uri
  • si cred ca se poate continua cu o multime de alte situatii in care okidoki va deveni un succes

Eu voi urmari cu atentie acest proiect pentru a vedea cum si mai ales unde merge.

Disclaimer: Toate cele scrise mai sus sunt ginduri personale. Nu sunt implicat in proiect in nici un fel (si, din pacate, nici macar nu il cunosc personal pe Orlando sau alte persoane implicate in acest proiect).

Related:
i1 i2